Un alt motiv pentru care medicina vestica poate fi limitata in abilitatile sale de diagnostic si tratament este modalitatea prin care ea abordeaza problemele. Medicina vestica este bazata pe stiinta, stiinta care porneste de la ideea ca intelegi un lucru impartindu-l in mai multe bucati, intelegi fiecare mica bucatica cum functioneaza, dupa care lipesti bucatile inapoi si DECI intelegi intregul DEOARECE ai inteles bucatile individuale care compun intregul. 
 

Orientalii procedeaza invers, ei inteleg intregul si apoi inteleg bucatile prin prisma intregului. E un pic cam cum e cu jumatatea stanga si dreapta a creierului. Emisfera stanga este cea rationala si calculata, care intelege prin a divide (medicina vestica). Emisfera dreapta este cea intuitiva, holistica, care intelege lucrurile prin cunoastere integrativa (medicina orientala). Niciunul din cele doua sisteme sau din cele doua emisfere nu este bun sau rau. Dar trebuie sa stii cand sa folosesti una si cand cealalta. Pentru sisteme de o complexitate mica spre medie in care dinamica sistemului nu este influentata semnificativ de sinergia componentelor, abordarea stiintifica este foarte buna. Dar in cazul sistemelor de o complexitate deosebita, abordarea stiintifica nu mai este atat de adecvata, deoarece acolo ansamblul depaseste suma componentelor individuale. Aceasta este legea sinergiei unde 1+1 nu mai sunt egale cu 2 ci cu 4, 6 sau mai mult. Omul, de exemplu, este mai mult decat un sac de organe. Si totusi medicina vestica nu arata ca intelege acest lucru. Cele mai rafinate si mai reprezentative aspecte ale fiintei umane nu se regasesc in nici o componenta anatomica a lui. Ce afecteaza aceste aspecte care sunt la varful piramidei (de exemplu partea emotionala sau spirituala) pot fi sursa decaderii intregului organism. O mama care este disperata sa isi salveze copilul poate capata puteri aproape supraomenesti. Cum se explica asta din punct de vedere stiintific? Medicina vestica nu da o explicatie completa acestor fenomene. 

Totusi, se recunoaste de catre medicina vestica ca partea emotionala a unui om poate fi o cauza de imbolnavire, si cuvantul "stres" a devenit parte din vocabularul medical. Insa si atunci cand este pronuntat de catre medici, atitudinea lor este mai degraba condescendenta minimizand impactul sau severitatea acestei probleme. Diagnosticul partii emotionale nu exista deoarece totul este sub aceeasi umbrela, orice suferinta emotionala este categorizata ca si "stres". "Tratamentul" recomandat in astfel de cazuri e ceva de genul "du-te acasa si dormi" sau "ia-ti concediu mai des", problema nefiind considerata atat de serioasa incat sa fie de competenta lor. Si cu toate acestea medicina vestica se lauda cu deziderate de genul "profilaxie" ca fiind cele mai inalte valori dupa care se ghideaza, oricine stiind ca e mai usor sa previi decat sa tratezi. 

In medicina orientala partea emotionala, partea spirituala si in general "intregul" fiintei umane capata o importanta deosebita. Acolo una din cauzele PRINCIPALE de boala sunt stari emotionale nearmonioase, sau neindeplinirea menirii proprii pe acest pamant. Ei insa devin mult mai specifici si exista carti intregi dedicate studiului acestor probleme, in care se explica ce emotii afecteaza ce organe, iar in functie de specificul problemei chiar si la zece pacienti cu depresie de exemplu, ar putea exista zece tratamente diferite. De ce? Din cauza ca intelegerea tipului de depresie, motivului de depresie, integrarea acestora in contextul energetic general al pacientului, se poate individualiza mult mai mult tratamentul. 

In vest se vorbeste de protocoale de tratament care se aplica uniform tuturor pacientilor, in incercarea de a obtine un procent de succes cat mai mare. Evident ca daca aplici acelasi tratament tuturor, unii vor raspunde, altii nu. In orient se vorbeste de individualizare, de adaptare astfel incat sa poti sa tratezi pe toti cu succes. Bineinteles ca nici orientalii nu au o rata de succes de 100%, dar oricine stie ca un tratament adaptat nevoilor individuale ale pacientului are mult mai multe sanse de reusita decat unul dat tuturor oamenilor de pe pamant in forma standardizata. 

falseMedium Grid 3falsefalsew:LsdException Locked=w:LsdException Locked=

heading 1Medium Grid 1 Accent 3Light List Accent 4Table Normal

Dr. Octavian Sbarna, Bucuresti