Disfuncțiile sexuale trebuie diferențiate de disfuncțiile aparatului reproducător. În categoria disfuncțiilor sexuale intră afecțiuni precum: libido scăzut, libidou exagerat, dificultatea în a ajunge la orgasm, fluctuații ale libidoului, probleme de erecție, precum și orice motiv pentru care un om nu poate avea o viață sexuală normală în absența unor probleme structurale / fizice demonstrabile.
Disfuncțiile sexuale sunt o patologie extrem de frecventă deși nu auzim de ele prea des. Asta însă se întamplă din cauza reticenței oamenilor de a vorbi despre ele și nu din cauza frecvenței lor reduse. La asta se adaugă și faptul că într-un cuplu e destul ca unul din cei doi parteneri să aibă o disfuncție sexuală ca amândoi să fie nefericiți. Nu în ultimul rând e de menționat faptul că disfuncțiile sexuale suferă de un diagnostic și un tratament deficitar deoarece față de alte afecțiuni prezintă un element de tabu semnificativ. La asta se adaugă faptul că viziunea medicinii vestice asupra disfuncțiilor sexuale este fie foarte mecanicistă, fie absentă cu desăvârșire.
1. Viziunea Medicinii Alopate asupra disfuncțiilor sexuale
În medicina vestică nu există o specialitate medicală care să fie răspunzătoare de diagnosticul și tratamentul disfuncțiilor sexuale. Deși există așa-ziși sexologi, aceștia nu au facut o specializare medicală pentru a deveni sexologi. Nu există o cale de pregătire pentru medici cum ar fi un rezidentiat în sexologie care să îi pregătească să facă față unor astfel de probleme. Cele mai apropiate specializări medicale de acest domeniu sunt urologia pentru bărbați și ginecologia pentru femei. Dar trebuie să înțelegem că aceste specialități medicale au ca și obiectiv sănătatea fizică a aparatului reproducător, pe când disfuncțiile sexuale nu presupun o problemă fizică, structurală. Astfel încât pacienții care ajung la medici din aceste specialități (în eventualitatea că sunt dispuși să își recunoască disfuncțiile sexuale și nu se blochează în a le nega) sunt de obicei consultați fără a li se găsi ceva “defect” și mai departe medicul specialist nu este sprijinit de medicina alopată în a ajuta pacientul mai departe.
Medicina alopată, la fel ca și în cazul sferei emoționale/psihice, se limitează la a verifica structura fizică. Funcția îi scapă. E ca și cum am avea o problemă de software la un calculator și când ducem calculatorul la medic acesta ne trimite acasă deoarece nu găsește nici o problemă cu partea de hardware. Cu toții știm însă că atunci când un calculator nu funcționează cum trebuie rareori este o problemă de “structură” ci mult mai probabil este o eroare de la vreun program software.
Ei bine, medicina vestică nu are instrumentele nici pentru a investiga și cu atât mai puțin pentru a trata disfuncții sexuale. Mai rău de atât, lipsește aici însăși partea de fiziologie a sexualității, adică cunoștințele despre mecanismele implicate în funcționarea normală pe plan sexual a unui om. Ca în orice altă ramură a medicinii în care se întâmplă acest lucru, nu poți trata și vindeca un lucru care nu înțelegi cum și de ce s-a stricat.
2. Viziunea disfuncțiilor sexuale în Medicina Tradițională Chineză
Orientul spre deosebire de occident nu a privit niciodată sexualitatea ca și tabu. Există o lungă și bine documentată tradiție a explorării sexualității în cultura țărilor orientale precum India, China, Japonia, etc. În medicina tradițională chineza (MTC) sexualitatea cu fiziologia și patologia sa este un capitol la fel de important ca și funcționarea corectă a oricărui organ din corpul uman. Spre deosebire de medicina alopată în MTC sunt descrise mecanismele amănunțite răspunzătoare de asigurarea unei sexualități normale și echilibrate. Înțelegerea acestor mecanisme face posibil diagnosticul și tratamentul disfuncțiilor sexuale, astfel încât orice cuplu să se poată bucura de o viață sexuală normală și satisfăcătoare.
Mai mult decât atât, înțelegerea sexualității se face în cadrul unui diagnostic holistic în care sexualitatea este privită în contextul funcțiilor și disfuncțiilor tuturor celorlalte organe. Mai concret – disfuncțiile sexuale pot fi consecința unor dezechilibre energetice ale anumitor organe (de exemplu Rinichii, dar nu numai) dar aceste disfuncții sunt doar unele dintre multele simptome de dezechilibru pe care le poate avea o persoană și pe care de obicei nu le vede ca având o legătură. Tocmai aici apare caracterul holistic al MTC: acela de a privi lucrurile în contextul mai larg, a vedea întreaga imagine. Efectul acestei viziuni este că se pot detecta cauze comune atât pentru disfuncțiile sexuale cât și pentru alte simptome, și tratându-se cauza se pot rezolva în același timp mai multe probleme de sănătate.
Fiecare din disfuncțiile sexuale poate avea în MTC mai multe cauze posibile, o expunere chiar și numai schematică a tuturor cauzelor de disfuncții sexuale fiind prea complexă pentru a o cuprinde în acest articol. Dar pentru ilustrare vom da câteva exemple.
Exemplul 1
Libidou scăzut – o variantă
Diagnostic MTC: Deficit de Yang al Rinichilor
Într-un astfel de context persoana mai poate avea oricare dintre următoarele: dureri de spate, slăbiciune a spatelui, dorința de a își proteja spatele (zona lombară), preferința pentru căldură, intoleranța la frig, picioare și mâini reci cu predominanța picioarelor, urină deschisă la culoare și în volum crescut, tendința la urinat frecvent și urgență la urinat, slăbiciune a picioarelor și genunchilor, lipsa de energie, ejaculare precoce, mobilitate scăzută a spermatozoizilor, infertilitate, scaune moi și frecvente, etc.
Iată cum lipsa de căldură în Rinichi afecteaza multe din funcțiile lor energetice, dorința sexuală fiind doar una din ele.
Exemplul 2
Libidou scăzut – altă variantă
Diagnostic: Stagnarea energiei Ficatului
Aici deși simptomul pentru care pacientul/pacienta caută soluție este același ca și în primul exemplu contextul poate fi complet diferit, dictând prezența altui dezechilibru și evident a altui tratament. Simptomele adiacente pot fi oricare dintre: frustrare, irascibilitate, stări emoționale fluctuante fără motiv, balonări neasociate cu mâncarea, tendința la depresie, scrâșnit din dinți (bruxism), nod în gât, discomfort în hipocondru (zona ficatului), sâni umflați și dureroși înainte de ciclu, apăsare în piept, oftat frecvent, ciclu menstrual neregulat, etc.
Dacă în primul exemplu Rinichii nu aveau căldura necesară pentru a genera dorința sexuală, „Focul pasiunii”, în al doilea exemplu dorința sexuală scăzută este dată de o disfuncție energetică a Ficatului. În MTC Ficatul este responsabil la nivel emoțional cu planificarea, viziunea, creativitatea. El ne ajută să ajungem din punctul A în punctul B găsind modalități creative de a depăși toate obstacolele întâlnite pe drum.
Depășirea acestor obstacole poate presupune creativitatea de a vedea modalități de a ocoli aceste obstacole sau puterea, fermitatea și asertivitatea de a le străpunge, curajul de a ne menține poziția/hotărârea în ciuda adversităților întâlnite. Hormonal aceste acțiuni se traduc în mare parte prin testosteron.
Ei bine, dacă Ficatul suferă apare atât senzația că obstacolele cu care ne confruntăm sunt de nedepășit (de unde frustrarea și restul simptomelor de mai sus) precum și moartea oricărei creativități (căci sentimentul este că „nu există nici o ieșire” așa că atitudinea subconștientă este că nu are rost să mai cauți). Unde intră dorința sexuală aici? Aici: reproducerea este o funcție a creativității. Presupune a putea gândi și simți în viitor (din nou – nu neapărat la nivel conștient, căci nu facem sex doar când vrem să facem un copil). Aceasta asociere a creativității cu reproducerea, și a reproducerii cu sexul, face ca persoana afectată să nu aibă prea mare atracție pentru sex.
Implicații profunde (și care și aici marchează o diferență față de medicina alopată) are noțiunea de normalitate a frecvenței actului sexual, pentru care în MTC ni se dau niște repere. Lucrurile sunt mai complexe decât pot părea la prima vedere deoarece nu e clar de obicei ce înseamnă „normal”. Problemele în cuplu apar când există dicrepanțe semnificative între dorința sexuală a unuia dintre parteneri față de cea a celuilalt. Chiar și așa, nu putem spune care e cel normal fără să ne raportăm la un fel de standard.
Există numeroase combinații posibile de libidouri într-un cuplu: unul normal și altul cu libidou scăzut, unul cu libidou exagerat și altul cu libidou normal, unul cu libidou exagerat și celălalt cu libidou scăzut, sau amândoi cu libidou scăzut sau respectiv exagerat. Interesant este și faptul că există posibilitatea existenței unui dezechilibru serios la amândoi partenerii, dar care să nu fie sesizat deoarece amândoi au același dezechilibru.
Bazat pe experiența a zeci de generații de echilibrare energetică a oamenilor, orientalii au descris orientativ niște linii de normalitate a frecvenței actului sexual într-un cuplu. Această frecvență este dependentă de vârstă. De menționat este că în viziunea MTC actul sexual epuizează mult mai mult bărbații, deoarece aceștia ejaculând pierd sperma, care este o formă foarte concentrată de Esență a Rinichilor. Femeile în contrast depozitează Esența Rinichilor în ovule, iar eliberarea acestora se face indiferent de prezența sau absența actului sexual.
Următorul tabel preluat din cartea „Clasicul Femeii Simple” scrisă în timpul dinastiei Sui (581-618 d.H) descrie o frecvență recomandată a ejaculării pentru bărbați în funcție de vârstă și starea lor de sănatate:
Vârstă | Sănătate Bună | Sănătate slăbită |
15 | 2x/zi | 1x/zi |
20 | 2x/zi | 1x/zi |
30 | 1x/zi | 1x/2zile |
40 | 1x/3zile | 1x/4zile |
50 | 1x/5zile | 1x/10zile |
60 | 1x/10zile | 1x/20zile |
70 | 1x/30zile | deloc |
Altă „regulă” orientativă, ceva mai puțin îngăduitoare decât cea mai sus-menționată este aceea de a face sex cu o frecvență obținută împărțind vârsta la 5. Astfel am obține următorul tabel:
Vârstă | Frecvența actului sexual |
15 | 1x/3zile |
20 | 1x/4zile |
30 | 1x/6zile |
40 | 1x/8zile |
50 | 1x/10zile |
60 | 1x/12zile |
70 | 1x/14zile |
După cum e evident, această frecvență „normală” nu e bătută în cuie. Cu toate acestea, cazurile cuplurilor cu o frecvență a actului sexual diferită de normal indiferent de standard sunt foarte numeroase, ceea ce face aceste linii de ghid foarte utile.
3. Tratament și Rezultate
În medicina vestică nu se pune problema de tratament decât în cazul unor disfuncții erectile sau alte foarte puține excepții. Și acolo tratamentul este unul foarte mecanicist și ameliorează temporar problema, nu vindecă cauza – renumita Viagra este nimic mai mult decât un vasodilatator local.
În MTC fundamentul tratamentului este înțelegerea mecanismelor de la baza problemei prin stabilirea unui diagnostic corect și complet care să țină cont pe lângă disfuncția sexuală și de contextul general în care aceasta apare. Astfel în MTC e posibilă nu doar rezolvarea problemei sexuale în sine ci și a cortegiului de simptome care o însoțesc, simptome care de cele mai multe ori persoana în cauză nu le vede legate de disfuncția sexuală. Rata de succes în MTC a tratamentului disfuncțiilor sexuale este foarte mare, aceste probleme de sănătate nefiind văzute în general ca o categorie de probleme dificil de tratat, dar evident că fiecare caz va avea complexitățile lui.
4. Concluzii
Dacă în medicina alopată înțelegerea sexualitații și tratarea disfuncțiilor sexuale lasă de dorit, în MTC acest domeniu are o amplă bază teoretică de înțelegere a fiziologiei și patologiei actului sexual. Aceasta permite atât stabilirea unei noțiuni (chiar dacă foarte flexibile) de limite de normalitate a actului sexual, cât și cadrul teoretic necesar pentru stabilirea unei strategii de tratament de succes a disfuncțiilor sexuale.
Interesant,as dori sa știu ce trebuie sa fac ptr ca membrul sa fiei tare pana la capăt