Tehnici in acupunctura
Contrar opiniei generale care consideră acupunctura ca fiind definită de introducerea de ace în piele, în realitate paleta de tehnici folosite este destul de diversă și nu variază ca eficiență.
Acupunctura se referă cu precădere la activarea și acționarea sistemului de puncte de pe meridianele energetice decât la tehnica acelor, acele fiind doar cea mai cunoscută metodă de tratament.
Ace
Noi alegem să folosim ace de dimensiuni și grosimi foarte mici. Experiența arată că eficiența tratamentului este independentă de grosimea acelor și atunci confortul pacientului este de preferat pentru noi. În majoritatea cazurilor, acele nu intră în piele mai mult de 3-4mm. Pacienții sunt de regulă surprinși plăcut de faptul că chiar nu doare!

Moxa
Este o modalitate de a încălzi punctele de acupunctură. Pacientul simte o căldură plăcută atât la nivelul punctului, cât și în straturi profunde. Spre deosebire de ace, moxa are acest efect specific de a aduce căldură fizică și emoțională.

Ventuze
Reprezintă o metodă foarte bună de a elimina factori patogeni și în general patologii de exces. Excelează, de asemenea, și în detoxifiere. Tocmai această eficiență le face de preferat acelor în anumite situații. Efectul lor diferă când sunt utilizate pentru a stimula puncte de acupunctură de utilizarea lor pe arii extinse.

Electrostimulare
În sens larg, electrostimularea implică aplicarea unui stimul electric scurt și de mică intensitate, neinvaziv, la nivelul pielii. Această tehnică are un efect stimulant. În sens restrâns, ea poate fi combinată cu ace și în acest caz stimulul folosit este ceva mai intens, dar de lungă durată. Această tehnică are un efect de sedare, util în special în patologii cu o componentă de meteosensibilitate.

Magneți
Se aplică de obicei cu plasturi pe punctele de acupunctură, urmând ca pacientul să îi mențină în poziție câteva zile.
