Articole

Acupunctura în probleme oncologice

Din ce în ce mai multe studii științifice investighează potențialul unor terapii precum acupunctura în tratamentul neoplaziilor (cancerelor), fie ca tratament principal fie ca adjuvant postchirurgical, fie ca terapie pentru combaterea efectelor secundare ale radioterapiei sau chimioterapiei. Rezultatele sunt încurajatoare, dar evident – depind de stadiul bolii.

Tratamentul cu intenție de vindecare

Tratamentul direct al tumorilor cu acupunctură nu s-a dovedit a da randament de unul singur, decât în anumite tumori benigne (noduli, etc). În schimb sunt rezultate foarte încurajatoare cu medicina tradițională chineză (partea de fitoterapie chineză). Aceasta are aceeași bază teoretică ca și acupunctura, se face același diagnostic, dar în loc să folosească ace în puncte de acupunctură, folosește diverse remedii naturale. Studii făcute în Israel de Prof. Dr. Yair Maimon și colaboratori pe tumori maligne în diverse stadii de dezvoltare (inclusiv în faza de metastaze) au arătat regresul acestor tumori și un procent excelent de supraviețuire la 5 și la 10 ani (acestea sunt metode standard în evaluarea succesului terapeutic în tratamentul cancerului).

Acupunctura ca adjuvant post-chirurgical

Dacă în tratamentul direct al tumorilor maligne acupunctura nu a dat foarte bune rezultate, ea în schimb este foarte buna ca tratament adjuvant. Orice intervenție chirurgicală este invazivă, atât prin intervenția în sine cât și prin anestezia pe care o presupune. Intervențiile chirurgicale în neoplazii sunt foarte agresive, deoarece este necesară atât excizia tumorii propriu-zise cât și a unei “marje de siguranță oncologică”. Acupunctura ajută la vindecarea cicatricii post-chirurgicale cu șanse cât mai mari de a trece peste acest prag fără complicații (infecții, etc). În al doilea rând acupunctura face ca disconfortul local în zona operației să scadă simțitor și asigură o vindecare mai rapidă a cicatricii. În al treilea rând acupunctura susține pacientul la nivel psihic/emoțional, deoarece acești pacienți sunt traumatizați de gravitatea bolii lor, de posibila iminență a morții lor precum și de întregul periplu de analize, consultații și tratamente prin care trebuie să treacă.

Acupunctura ca adjuvant în chimio- și radioterapie

Chimioterapia provoacă reacții secundare extrem de neplăcute care de multe ori, chiar dacă prelungesc viața pacientului, îi scad simțitor calitatea vieții și adesea îl scot din uz. Acupunctura este foarte apreciată datorită faptului că reușește foarte bine să minimizeze aceste efecte, permițându-i pacientului să aibă un confort semnificativ mai mare pe perioada tratamentului cu chimioterapice.
Radioterapia provoacă daune mai localizate decât chimioterapia, dar acolo unde le provoacă acestea pot fi extrem de neplăcute. Țesuturile își modifică semnificativ textura și vitalitatea precum și funcționalitatea. Tratamentul cu acupunctura readuce treptat tonusul și vitalitatea în zonele iradiate, reducând semnificativ suferințele provocate de radioterapie.

Reacții la tratament

În multe cazuri reacțiile la tratament pot fi catalogate ca spectaculoase, acupunctura reușind să neutralizeze semnificativ efectele secundare ale chimio și radioterapiei. Problema apare însă la următoarea runda de chimio sau radioterapie, când efectele secundare ale acestora reapar. Cu toate acestea pendularea continuă între efectele secundare și neutralizarea parțială a acestora cu ajutorul acupuncturii menține un grad semnificativ mai mare de confort decât cel al pacienților care trec prin același tratament dar nu fac acupunctura. Deloc de neglijat sunt și efectele la nivel psihic/ emoțional ale acupuncturii – ea ajuta pacientul să treacă mai ușor peste șocurile emoționale aferente condiției lui și ii dau putere sa lupte și să își mențină un grad de optimism.

Concluzii

Acupunctura, deși eficientă doar izolat în tratamentul direct al afecțiunilor neoplazice cu intenția de a le vindeca, este totuși extrem de folositoare în tratamentul efectelor secundare ale intervenției chirurgicale, chimioterapiei și radioterapiei, precum și la nivel emoțional pentru pacientul cu afecțiuni oncologice. Împreună cu tratamentele clasice scade numărul și amplitudinea efectelor secundare ale tratamentelor clasice și creste calitatea vieții pacientului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *