Articole

Acupunctura în tratamentul alergiilor

Alergiile, deși nu intră în condiții obișnuite în categoria bolilor grave, pot fi foarte supărătoare, iar în anumite condiții pot da acutizări amenințătoare de viață (șoc anafilactic).

Tratamentul pe termen scurt al alergiilor cu medicamente clasice este foarte simplu și rapid, dar are neajunsurile că aceste medicamente pot avea efecte secundare neplăcute (de exemplu pot da somnolență puternică, care scade foarte mult abilitatea unui om de a munci), dar poate mai important – nu rezolvă cauza și deci nu conduc la o vindecare.

Acupunctura vine cu o abordare diferită și oferă în multe cazuri vindecare completă, împreună cu rezolvarea mai multor probleme de sănătate care sunt împreună cu alergiile efecte ale aceleiași cauze.

Medicina alopată vede alergiile ca niște răspunsuri imune exagerate. Organismul tratează anumite substanțe obișnuite (alergenii în cauză) ca și când ar fi niște microbi de temut și declanșează împotriva lor o reacție de apărare puternică. Ce vedem noi ca și semne ale alergiilor sunt semne și simptome ale răspunsului imun al organismului, nu ale stimulului în sine. 

Din păcate ce determină ca sistemul imunitar să reacționeze exagerat este încă un fapt nedeslușit din punct de vedere științific, astfel încât nu există un tratament care să rezolve cauza alergiilor și să vindece alergiile. Tratamentele din medicina clasică sunt orientate pe limitarea reacțiilor exagerate iar substanțele active din medicamente sunt antihistaminice care ușurează respirația, scad mâncărimile și scad inflamația.

Antihistaminicele din generațiile mai vechi erau puternic generatoare de somnolență, aceasta fiind un efect secundar comun. Generații mai noi de antihistaminice au reușit să scadă semnificativ acest efect secundar, dar încă nu s-au făcut progrese în a găsi un tratament cauzal al alergiilor care să ducă la vindecarea lor definitivă.

În viziunea acupuncturii, alergiile țin de ficat (organul energetic ), și anume de energia ficatului care nu funcționează cum trebuie ci devine rebelă și începe și invadează diverse organe. Ficatul ca și energetică are mai multe corespondențe în acupunctură: îi corespunde primăvara ca anotimp – ceea ce explică de ce alergiile se declanșează în special în acest sezon; are ca emoții asociate frustrarea, supărarea, furia, și este afectat de acestea în special dacă aceste emoții au rămas fără o exteriorizare (omul le ține în el și se macină pe interior). Ficatul și colecistul (organe energetice care înglobează organele fizice dar se nu se rezumă la ele) guvernează viziunea, planificarea, organizarea, inițiativa, precum și implementarea deciziilor și atingerea obiectivelor.

Astfel în patologie când este afectat ficatul (din cauze emoționale), omul în mod sistematic simte că nu își poate atinge anumite obiective, se simte blocat sau obstrucționat (apare frustrarea!), omul poate deveni furios, irascibil, sau dimpotrivă – în loc să explodeze, implodează, devine apatic, fără chef, deprimat, dar din cauză că nu exteriorizează aceste u poate să scape de această presiune interioară prin modul natural (exteriorizarea/soluționarea emoțiilor) când presiunea din interior atinge un punct critic se deschide o altă „valvă” de prea-plin: cea fizică. Energia ficatului începe să invadeze diverse structuri ale organismului ca un uragan care mătură tot ce îi stă în cale și se poate exterioriza sub formă de alergii, eczeme pe piele, urticarii, dureri de cap, hipertensiune arterială, iar în cazuri mai grave, boli autoimune. Merită menționată aici tiroidita autoimună ca și ilustrare a celor menționate mai sus, deoarece omul nu spune ce are pe suflet iar acele frustrări care îl macină „îi stau în gât”.

Interesantă este corespondența dintre sensul figurat și cel propriu în anumite afecțiuni. În cazul alergiilor și bolilor autoimune (în mare doar o diferență de amplitudine între ele) omul se macină emoțional, dar când se macină prea mult sau de prea mult timp, începe și se macină chiar la propriu – anticorpii din bolile autoimune sau alergii sunt soldați care atacă structuri proprii ale organismului și le distrug. Organismul se distruge pe sine însuși în încercarea de a distruge intrusul, care de multe ori nu e altceva decât o emoție puternică reprimată pe care organismul încearcă să o elimine.

Abordarea terapeutică în acupunctură în ceea ce privește alergiile este complexă deoarece acestea sunt vârful ice-berg-ului. Terapeutul face întâi un diagnostic complet și află care sunt motivele care au dus la dezechilibrele din ficat. Acestea pot fi emoționale, dar pot fi și de cauză alimentară, stil de viață, sau dezechilibrele altor organe care afectează indirect și ficatul. În funcție de asta se alege strategia de tratament. 

 Rezultatele tratamentului cu acupunctură în alergii sunt foarte bune, dar – ca și în cazul altor boli tratate cu acupunctură – rezultatele sunt mai lente decât înghițirea unor pastile de antihistaminice. Pe de altă parte lucrurile odată rezolvate tind să nu mai reapară. Evoluția mai lentă se datorează faptului că mergând pe firul cauzal, trebuie rezolvată întâi problema sau problemele care au dus la dezechilibrul ficatului. 

Dacă e vorba de probleme emoționale acupunctura poate ajuta semnificativ procesul, dar e un proces de curățare mai profundă și mai de lungă durată, iar persoana va fi ajutată să își facă curățenie în viață. Beneficiile însă sunt cu mult dincolo de rezolvarea alergiilor.

Dacă e vorba de probleme pur fizice atunci procesul este mai rapid, iar pacientul se va alege și cu rezolvarea multor alte probleme de sănătate colaterale. Acest lucru se întamplă deoarece în viziunea acupuncturii lucrurile în organism sunt foarte strâns legate, iar dacă un anumit organ nu funcționează, atunci va trage în jos și alte organe după el. Corolarul acestui fapt este că atunci când rezolvi dezechilibrul unui organ, rezolvi și alte dezechilibre, iar acele dezechilibre când sunt prezente dau simptome pe care pacientul de obicei nu le asociază direct cu alergiile, dar care funcțional sunt strâns legate de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *