Articole

Acupunctura in tratamentul problemelor menstruale si al infertilitatii

Probabil ca ai inceput sa citesti acest articol in speranta ca poate gasesti aici o solutie pentru problemele care te chinuie de mult timp si pe care ai incercat sa le rezolvi cu atatea remedii, si nici unul nu a fost satisfacator. Ei bine, e posibil sa fi gasit solutia – acupunctura.

Traim intr-o lume in care se pune foarte mult accent pe egalitatea intre sexe. Dar indiferent de atitudinile noastre, exista anumite diferente intre sexe peste care nu putem trece si care fac multe dintre femei sa fie invidioase pe barbati. Unele diferente sunt dureros de evidente (la propriu). Un barbat nu are niciodata probleme menstruale – ca sa nu mai vorbim de durerile si „binecuvantarile” facerii, dar asta intr-un articol viitor. Si desi menstruatia nu este o boala, pentru unele femei asa se simte, in special pentru cele care se bucura de acest „dar” cate 8-9 zile din luna, dar care vine cu „mici atentii” (cum ar fi un sindrom premenstrual) care mai tin si acestea o zi – doua – trei! Si asa se face ca unele femei o tin intr-o hemoragie dureroasa jumatate din timp! Oare chiar nu exista remedii pentru acest lucru?

Ei bine, ba da. Corpul tau nu a fost proiectat sa te imobilizeze in casa o zi – doua in fiecare luna fiindca te simti rau. Acesta nu este normalul. Astfel incat daca revedem intrebarea de mai sus apropos de menstruatie, in cazul in care ai astfel de probleme, acestea sunt o boala. Vestea buna e ca poti sa scapi de ea.

Acupunctura si Problemele Menstruale

In mod normal ciclul unei femei ar trebui sa vina regulat odata la 28-29 de zile si sa tina aproximativ 4-5 zile, din care in primele 2 zile sa fie o sangerare mai abundenta iar in ultimele zile sa se diminueze semnificativ. In toata aceasta perioada discomfortul femeii ar trebui sa fie minim si de scurta durata, sau absent. Da, ai citit bine – poate fi chiar absent! Faptul ca foarte multe femei au probleme menstruale – gen dureri sau discomfort foarte mare nu este ceva normal. Dar se poate trata.

Poate ca ginecologul iti va prescrie anticonceptionale daca considera necesar, sau daca mai ai si alte probleme asociate (cum ar fi ovarele polichistice), si odata ce incepi sa le iei o sa observi ca multe probleme se rezolva ca prin minune si peste noapte! Acum intre noi fie vorba – crezi in lucruri care se rezolva ca prin minune si peste noapte? Ia intrerupe anticonceptionalele si s-ar putea sa fii surprinsa sa vezi ca aceleasi probleme care le aveai si inainte reapar ca niste haine vechi pe care le uitasei in dulap si pe care le imbraci din nou. Asta din cauza ca substitutia hormonala (anticonceptionalele) nu reprezinta un tratament etiologic al problemelor tale (care sa rezolve cauza), ci unul simptomatic.

Adevarul medical este pentru unii socant – inca nu se cunoaste in totalitate mecanismul prin care corpul tau stie sa secrete o anumita cantitate de hormoni la un anumit moment dat, si modul prin care se autoregleaza el, adaptandu-se vietii de zi cu zi. De fapt cunoastem chiar foarte putin in acest domeniu extrem de complex, iar ce facem cu hormonii pe care ii luam sub forme de pilule sunt aproximari brute ale activitatii normale ale acelui organism.

Probleme menstruale tratate cu acupunctura:

  • Ciclu neregulat
  • Ciclu absent
  • Ciclu dureros
  • Sindrom premenstrual
  • Ciclu anormal de lung
  • Ciclu anormal de scurt
  • Simptome asociate ciclului – dureri de cap, iritabilitate, instabilitate emotionala
  • Sangerari intre menstre

 

Exista insa cineva care stie cum ar trebui sa fie ciclul tau si cum poti ajunge sa ai un ciclu normal. Aceasta persoana este chiar propriul tau corp. Cum scriam si in articolul introductiv despre acupunctura, ce este deosebit la terapiile naturiste cum ar fi homeopatia, fitoterapia, acupunctura si altele, este ca in loc sa intervina ele activ in corpul tau cu substante sintetizate in laborator, ele mai degraba incurajeaza corpul sa se vindece singur. Aceasta premisa – abilitatea corpului nostru de a se vindeca singur – este cea care face diferenta. Daca stam sa ne gandim la cate abuzuri supunem corpul nostru (plecand de la poluare si stil de viata deficitar pana la toate chimicalele si „E”-urile pe care le mancam) este evident ca fara capacitatea corpului nostru de a se repara singur, am muri in primii ani de viata.

Cum si De Ce Vindeca Acupunctura Problemele Menstruale

Ce face acupunctura? Ea identifica si elimina blocajele energetice care au aparut in corp si care au rezultat in mai multe semne si simptome patologice, unul dintre ele fiind si un ciclu dereglat. Suna prea simplu ca sa fie adevarat, nu? Ei bine – este. Asta e partea teoretica, caci in practica este mult mai complex de atat. Fiecare femeie este altfel, si are o constitutie fizica, mentala, emotionala si spirituala unica. Provocarea terapeutica este diagnosticul corect si amanuntit al fiecarei persoane, ce permite individualizarea tratamentului. Nici o persoana nu este identica cu alta, si desi la prima vedere pare un truism, din punct de vedere terapeutic acest lucru se reflecta in acupunctura, fiecare persoana primind un tratament extrem de atent adaptat ei, atat in faza de planificare a strategiei de tratament cat si in faza de adaptare continua de la o sedinta la alta, si chiar in cadrul aceleiasi sedinte.

Ca sa iti dau cateva indicii apropos de accentul pus pe individualizarea tratamentului: prima sedinta in care se pune diagnosticul si se face primul tratament dureaza doua ore jumate, din care aproape doua ore sunt partea de diagnostic. Intre sedinte se face strategia de tratament pentru fiecare pacient in parte. Apoi, inainte de fiecare sedinta se selecteaza niste puncte in concordanta cu strategia terapeutica stabilita. In final se adapteaza reteta de puncte pentru sedinta respectiva in functie de evaluarea factorilor de diagnostic folositi cum ar fi luatul pulsului, examinarea culorii fetei, a vocii, a starii emotionale, etc. In mai mult de 50% din cazuri se aduc modificari retetei de puncte propuse pentru sedinta respectiva, deoarece corpul tau raspunde intr-un mod unic la tratament, si terapeutul trebuie sa se adapteze la randul sau la reactia lui. Si nu uita! – asta e inca partea teoretica!

Inafara de individualizarea amanuntita si incurajarea organismului sa se vindece singur, acupunctura mai are inca un atu extraordinar de mare. Acela ca recunoaste posibilitatea ca anumite probleme sa vina de la alte nivele. In acupunctura sunt recunoscute mai multe nivele ale omului: fizic, mental, emotional si spiritual. O sa ma intrebi probabil unde intre astea vine nivelul energetic. Toate aceste niveluri au legaturi stranse cu energia. Calitatea energiei difera, precum si punctele folosite pentru a influenta fiecare nivel (de exemplu energia care hraneste partea fizica este considerata grosiera spre deosebire de energia care alimenteaza nivelul spiritual, care este mai rafinata). Ideea este ca diagnosticul individualizat de care vorbeam mai devreme presupune o evaluare a fiecaruia din aceste nivele si inclusiv a interactiunilor dintre ele. Adica recunoaste faptul ca o problema emotionala se poate manifesta printr-un simptom fizic.

Aici mi se pare mie ca acupunctura isi demonstreaza calitatea terapeutica – anume in a nu face un tratament simptomatic la nivel fizic, daca problema porneste de la nivel emotional, ci de a actiona direct la nivelul emotional care a cauzat aparitia problemei. Odata rezolvata problema emotionala, problema fizica dispare de la sine.

O demonstratie simpla a acestei interactiuni – psihic/fizic – il constituie stresul, un factor recunoscut in a declansa boli somatice: unele femei cu un ciclu de altfel normal pot experimenta intarzieri semnificative ale ciclului intr-o perioada de stres puternic, sau in urma unui soc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *