Articole

Acupunctura în tratamentul transpirației excesive

În sezonul fierbinte ies la iveală cel mai bine probleme agravate de căldură. Una din acestea este transpirația excesivă. Extrem de neplăcută, deși nu o problemă gravă de sănatate, este totuși foarte greu de eliminat. Foarte mulți oameni se plâng de această problemă și din păcate remediile se lasă greu găsite. Există însă speranță!

Viziunea si Abordarea în Medicină Vestică

Cu excepția anumitor tablouri clinice ale unor boli grave în care apare și transpirația excesivă, chiar dacă și numai pentru a întregi portretul bolii respective (dar de obicei pacientul este deja spitalizat în faza aceea, transpirația fiind ultima grijă atunci), în general medicina vestică tinde să ignore această problema.

Atitudinea în general este aceeași ca la orice neplăcere care ține de corpul omenesc dar nu este gravă deloc și nici nu există o soluție clară în domeniul respectiv. Sfaturile în zona aceasta pot fi fie de puțin ajutor (de exemplu un pic de talc pe zona predispusă transpirațiilor excesive – util dacă iți transpiră puțin picioarele, dar nu dacă ești lac de apă peste tot), fie de-a dreptul înspăimântătoare: o posibilă soluție propusă pacienților este excizia chirurgicală a glandelor sudoripare (în cazul transpirației izolate doar la o anumită zonă cum ar fi cea axilară).


În afară de astfel de soluții, pacienților care suferă de această problemă li se oferă prea puțin sprijin din partea medicinii vestice. Nu există motive cunoscute în medicina vestică pentru care unii transpiră mai mult decât alții, precum nu există nici explicații pentru cei care transpiră mai puțin sau deloc. Nu se modifică analizele de sânge, și nici nu există alte analize la care să se evidențieze ceva. Și în final atitudinea unor medici se poate transforma într-una de genul: „auzi, știi ce? ți-am dat niște soluții, acum mai lasă-mă în pace că nu mori de asta, nu este grav, este o problemă mai mult estetică și oricum nu am ce să iți fac”. Deși atitudinea medicilor e oarecum îndreptățită, deoarece teoria din medicina alopată nu explică și deci nu prea le permite rezolvarea cauzei transpirației excesive, pacienții care suferă de așa ceva sunt forțați să caute mult timp soluții pentru problema lor.

Viziunea și Abordarea în Acupunctură

Transpirațiile în viziunea medicinii tradiționale chineze sunt foarte importante și extrem de bine sistematizate. În funcție de contextul în care apar ele sunt clasificate ca având mai multe cauze, și deci tratamente diferite în funcție de cauză. Una din cauze este faptul că organismul nu poate ține porii închiși. Deși poate nu pare, a ține porii închiși este un proces consumator de energie, iar organismul consumă energie ca să țină porii închiși. Mai precis acest lucru intră în jurisdicția plămânilor.

Un deficit de energie al plămânilor face ca aceștia să nu poată susține energetic pielea (și deci și porii) iar aceasta să aibe ca efect transpirație excesivă – în general pe tot corpul. Corpului nu îi este cald, el pur și simplu „nu se poate abține din a transpira”. În contextul în care apare transpirația de tip deficit de energie a Plămânilor mai apar: tendința la răceli frecvente care trec mai greu, mâini reci, tendința la tuse care trece greu după răceli, dar care poate apărea ocazional și înafara răcelilor, preferința pentru căldură. Aceste simptome apar deoarece aceeași energie deficitară a plămânilor care nu închide porii este responsabilă în mare parte de imunitatea organismului la răceli/gripe, și tot ea este una din energiile calde ale corpului. Afectând în special partea superioară a corpului, când e deficitară sunt răcite mai ales mâinile.

Altă clasă de cauze de transpirații excesive este cea în care există prea multă căldură în corp. Transpirația apare în mod natural ca să răcească corpul. Dacă acesta are prea multă căldură fie la modul general fie într-unul sau mai multe organe, ea apare ca să compenseze acea căldură excesivă.

De multe ori pacientul nu este conștient de acest exces de căldură decât când lucrurile sunt destul de avansate, deoarece organismul face tot posibilul să mențină căldura în anumite limite. Chiar dacă reușește să facă asta, dacă este necesar să recurgă la mijloace excepționale (cum ar fi transpirația excesivă – adică inadecvată circumstanțelor) atunci înseamnă că undeva în organism există un dezechilibru care trebuie corectat. Un terapeut de Medicină Tradițională Chineză poate să identifice organul sau organele hiperîncălzite și să efectueze tratamente care să elimine acea căldură.


Tot în această clasă de cauze în care transpirația apare deoarece există prea multă căldură în organism apare o cauză similară – un deficit de răcire. Dacă facem comparație cu motorul unei mașini, acesta se poate supraîncălzi fie dacă se supraturează motorul, și atunci mijloacele normale de răcire nu mai fac față, fie dacă motorul merge normal dar radiatorul care ar trebui să îl răcească este defect, și atunci nu are ce să îl răcească.

„Radiatorul” organismului sunt Rinichii, mai specific energia Yin a rinichilor. Dacă aceasta e deficitară organismul se supraîncălzește. În acest context apar transpirații noaptea, gură uscată, gât uscat (tot noaptea), pacientul are tendința de a deveni mai agitat spre seară/noapte, poate avea insomnii sau somn agitat, poate avea bufeuri de căldură, anxietate, tendința la a scoate tălpile afară din plapumă sau a dormi dezvelit (deși poate avea tendința să își învelească doar mijlocul). La bărbați acelasi sindrom de deficit de Yin al Rinichilor poate da un libido artificial crescut, asociat cu ejaculare precoce. La femei de multe ori aceste simptome apar asociate cu menopauza.

Merită mențiune un tip special de transpirație excesivă si anume transpirația emoțională. Pacientul transpiră doar la stres, sau la anumite emoții. De foarte multe ori această transpirație este localizată doar axilar și în palme. În acupunctură acest tip de transpirații se traduce prin căldură în Inimă. Inima este centrul nostru emoțional și dacă au existat evenimente care să ne afecteze emoțional (chiar și în trecutul îndepărtat) acestea pot cauza ceea ce în acupunctură se denumește Stagnarea energiei Inimii.

Aceasta în timp poate să se transforme în Căldură în Inimă (energia unui organ se comportă la stagnare la fel cum se comportă un gaz cand se comprimă: se încălzește). Inima fiind localizată în piept, va da manifestările de căldură și transpirație în zona pieptului și membrelor superioare.

Tratament ;i Rezultate

Tratamentul în această problemă depinde de un diagnostic corect. Dificultatea nu constă în a trata problema ci în a înțelege corect cauza, respectiv organele afectate. După aceea tratamentul presupune nu doar tratarea/echilibrarea organului respectiv ci și la alte organe.

Tratamentul poate fi făcut atât pe plan fizic cât și pe plan emoțional, deoarece dezechilibrele care au cauzat transpirațiile excesive pot veni fie din dezechilibre fizice (caz în care se vor ameliora/vindeca și alte probleme în același timp) fie de dezechilibre emoționale. În cazul din urmă paralel cu tratamentul se face o discuție cu pacientul (asemănătoare psihoterapiei) în care se caută declanșatorul emoțional al problemei și se fac tratamente pentru a ajuta pacientul să depăsească acele probleme emoționale.


Rezultatele tratamentului transpirației excesive sunt excelente. Acestea derivă dintr-o înțelegere amănunțită a mecanismului lor de producere. Datorită faptului că transpirația face parte dintr-o suită de simptome cu care apare asociată toate având o singură cauză, rezolvarea transpirației excesie de cele mai multe ori înseamnă și rezolvarea altor probleme de sănătate.

Concluzii

Dacă în medicina vestică transpirației excesive nu i s-a dat prea mare atenție nefiind o afecțiune gravă, în medicina tradițională chineza (MTC) ea are explicații detaliate și cauze multiple. Diagnosticul corect si amănunțit din MTC permite un tratament eficient care se termină de obicei cu vindecare completă, pacientul nemaiavând nevoie din momentul vindecării de nici un tratament (inclusiv cu acupunctură).


Astfel MTC este puternic recomandată persoanelor care suferă de transpirație excesivă deoarece le poate oferi atât soluția de care au nevoie cât și explicația referitoare la motivul pentru care au această afecțiune și modalitatea de a preveni această problemă în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *