Articole

Acupunctura si problemele curente in sarcina

O gravida se asteapta ca in momentul in care devine gravida sa apara niste schimbari in corpul ei. Deunazi vorbeam cu o viitoare mamica si ea imi spunea cu o usoara parere de rau ca desi se apropie de luna a treia nu are nici pofte, nici greturi, nici senzatia de urinat mai des, nici nimic. Ideea ca aceste neplaceri sunt inerente sarcinii este destul de adanc inradacinata in mentalitatea noastra. Mai mult decat atat, au ajuns sa fie „placute” sau chiar „dorite” caci semnaleaza ca persoana este insarcinata.

Acest mod de gandire nu poate fi posibil decat daca asociem aceste fenomene cu o stare de normalitate a gravidei. In perspectiva medicinii chineze/ acupuncturii acestea nu sunt in nici un caz un semn de sanatate (cum ar putea fi?). Nu te speria! Nu esti „bolnava” daca le ai! Ele sunt doar semne care sugereaza faptul ca acolo pe undeva exista un dezechilibru care face ca lucrurile sa nu mearga tocmai struna.

Ia gandeste-te: nu ar fi mult mai placut si comfortabil sa ai o sarcina care merge brici, copilul e sanatos, tu esti sanatoasa, si nu simti nimic deosebit pe parcursul sarcinii? Nu e S.F., chiar se poate, si chiar se poate si pentru tine, chiar daca ai avut probleme de acest gen – poti scapa de ele cu acupunctura.

Greata Matinala

Un clasic in viata – greata matinala este probabil cel mai cunsocut semn de graviditate. Si desi pentru mamicile care abia asteapta cele doua liniute roz de pe testul de sarcina, greata matinala este un factor care confirma inca odata sarcina, parca e totusi de preferat sa te simti bine, nu?

In acupunctura greata matinala se explica prin faptul ca in momentul in care apare copilul, anumite canale energetice (Chong Mai si Ren Mai) care au roluri diferite in sarcina si inafara ei, nu se adapteaza cum ar trebui conditiei de gravidie, si atunci apare ceea ce se numeste Qi rebel in acestea. Adica in loc ca energia sa se duca in jos in aceste canale, ea se duce in sus – datorita noului obstacol reprezentat de sarcina – si ducandu-se in sus, determina aparitia greturilor, deoarece Chong Mai are legatura stransa cu stomacul. De ce sunt matinale? Probabil fiindca dimineata intre orele 7 si 9 energia stomacului este la apogeu, iar cand exista un blocaj (daca ni-l imaginam ca pe un baraj) acesta va fi mai manifest cand debitul de apa (energie) este mai mare decat cand este mai mic.

Oricum, ce e sigur este ca greata matinala se poate rezolva in cele mai multe cazuri foarte usor cu acupunctura, si asta fara nici un fel de efecte secundare sau pericol pentru copil sau mama.

Constipatia, Arsurile din stomac si Varicele

Acestea trei sunt probleme de obicei cauzate de cresterea fatului care incepe sa ocupe un spatiu din ce in ce mai important in burta mamei si apasa pe organele interne. Presiunea pe colon faca ca tranzitul intestinal sa incetineasca, in special daca mama avea o predispozitie pentru constipatie inca dinainte de sarcina.
Arsurile din stomac si pe gat sunt tot consecinta presiunii crescute intraabdominale. Stomacul este presat de fatul care creste si astfel creste presiunea de pe sfincterul cardia (o supapa care nu lasa mancarea sa vina inapoi pe gat). Daca acea presiune este prea mare, sau daca sfincterul are un tonus mai slab, pot aparea aceste arsuri. Ca si la constipatie, daca persoana are o predispozitie catre arsuri, acestea sunt mai probabil sa fie agravate de sarcina.

Varicele – de obicei vulvare, dar si gambiere – apar ca urmare a cresterii presiunii din venele intraabdominale (vena cava inferioara) si ca urmare a unei intoarceri venoase deficitare (sangele ajunge cu greutate inapoi la inima) si atunci se aduna in vene daca nu poate merge mai departe. Daca peretele venos este mai slab, se dilata si asa apar varicele. Chiar daca de multe ori varicele din sarcina nu „raman”, adica dupa sarcina se rezolva, pot fi suparatoare, si mama ar putea fi reconfortata daca ele ar disparea chiar si in timpul sarcinii. Din fericire acest lucru este posibil cu acupunctura.

In concluzie

Nu crede ca sarcina este o condamnare la niste neplaceri „prin care toata lumea trebuie sa treaca”. Unele gravide nu au aceste neplaceri fara sa faca nimic. Daca insa tu nu esti una din ele, trebuie sa stii totusi ca exista solutii naturale si fara efecte secundare care sa iti dea comfortul unei vieti obisnuite in conditiile unei sarcini normale si sanatoase.

In occident partea cu acupunctura pentru gravide este de multe ori preluata de moase care au facut cursuri specializate pe asa ceva. Accesul la asemenea proceduri este o optiune deschisa tot timpul acolo. La noi aceste lucruri sunt cunoscute atat de putin (cum e de altfel si acupunctura in general – ce sa mai zicem de subspecializari) incat mamele nici nu stiu ca exista. Asta este rolul acestui articol – ca voi sa aflati ca se poate sa va simtiti bine in timpul sarcinii!

Asa ca… bucurati-va de acea minune mica ce creste in voi, fara discomforturi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *