Articole

Cum putem naviga către relații mai armonioase și împlinitoare cu ajutorul acupuncturii

Desigur că ne-ar plăcea să fim cu Ileana Cosânzeana sau Făt-Frumos, după caz, (sau echivalentul lui modern – George Clooney) și, ca în basme, să trăim fericiți până la adânci bătrâneți. Dar realitatea relațiilor din ziua de azi ne arată că acest lucru este extrem de greu de realizat.

În jurul nostru găsim tot felul de exemple de relații care se destramă, unele după mulți ani de a fi împreună, poate chiar căsătoriți. Poate ni s-a întâmplat și nouă să navigăm relații după relații, și deși poate ne-am promis că nu vom mai ajunge vreodată cu un “astfel de partener” doar ca să ajungem să constatăm că noua relație se arată a fi exact pe calapodul celorlalte din trecut, în ciuda eforturilor noastre.

Câteodată, acest pattern relațional poate fi asemenea unei capcane din care mulți oameni nu pot ieși, deși încearcă uneori toată viața.

Cum ne poate ajuta acupunctura în acest caz? Acupunctura este o știință holistică ce tratează omul atât pe plan fizic cât și pe plan mental, emoțional și spiritual. Pe plan emoțional când vine vorba de relațiile noastre, coordonatele noastre sunt date de copilăria pe care am avut-o, de relația cu mama și cu tata, și de modelul relațional pe care l-am văzut în familia în care am crescut.

Aceste coordonate ne determină la nivel inconștient genul de relație către care vom migra, atrași de forțe nevăzute, și tipul de parteneri sau partenere cu care vom tinde să legăm relații. Știm din psihologie și psihoterapie că vom avea tendința să retrăim și să recreăm pattern-ul de relație pe care l-am văzut în familia noastră. Modul în care se purta mama cu tata, modul în care se comportă tata cu mama, gradul de apropiere existent între ei, dacă există violență sau nu, dacă există apropiere, armonie, echilibru, sau dacă – din contra – există răceala și distanța emoțională, sau poate absența fizică a unui părinte sau a amândurora.

Indiferent cum ar fi, copilăria noastră cu experiențele noastre din ea este determinantă pentru genul de relații pe care le vom avea și pentru gradul probabil de fericire și împlinire pe care îl vom atinge în acele relații. Daca noi nu ne gospodărim să schimbăm ceva în noi și la noi, cel mai probabil vom recrea scenariul nostru familial, vom repeta aceleași greșeli ca și părinții noștri, și le vom da mai departe copiilor noștri.

Cum ne ajuta acupunctura, din moment ce  nu putem schimba trecutul și copilăria pe care am avut-o, și nici comportamentul părinților noștri? Subiectul este deosebit de complex, dar iată câteva coordonate.

Dacă de exemplu vorbim de o femeie care a avut un tată agresiv, chiar dacă – și de fapt în special dacă – tatăl a ajuns să fie exclus din familie și să se creeze o distanță semnificativă între fiica și tata în timp, tendința fiicei va fi să își aleagă subconștient parteneri care să aibă caracteristici asemănătoare tatălui. Posibil ca ea să își atragă parteneri pe care apoi să îi alunge (cum a fost și cazul tatălui) și pe care să îi pedepsească (la fel cum a făcut mama prin a îl critica și alunga pe tata).

Este vorba aici de modelul comportamental „așa arată o relație între o femeie și un bărbat”. Chiar dacă teoretic ea și-ar dori armonie și echilibru, deoarece acestea sunt lucruri pe care ea nu le-a văzut în relația părinților, nu îi vor fi familiare. Iar noi oamenii apreciem și suntem atrași mult mai mult de familiar decât de ce ne este benefic sau dezirabil, deoarece subconștientul nostru e programat să fie atras de cunoscut deoarece este asociat cu mai multă stabilitate și deci mai multe șanse de supraviețuire.

Acupunctura în contextul problemelor relaționale:

  1. Poate să dea stabilitate emoțională, astfel încât să fie satisfăcută nevoia subconștientă de a rămâne într-un pattern cunoscut, chiar dacă nefericit.
  2. Poate să declanșeze rescrierea hărților despre realitate, astfel încât să putem înțelege că „nu toți bărbații sunt porci” și „nu toate femeile sunt curve”. Desigur, de cele mai multe ori hărțile noastre sunt deformate într-un mod mult mai subtil, de care putem sau nu să fim conștienți.
  3. Poate să ne recalibreze relația noastră cu intimitatea. Cât de deschiși suntem la ea și la ideea de a fi cu un partener.
  4. Poate să ne ajute să ne regăsim centrul și să consolidăm relația noastră cu noi înșine. Dacă noi nu suntem ok cu noi, vom căuta cu disperare compania unei alte persoane și vom avea în consecință standarde proporțional de mici cu valoarea noastră (din punctul nostru subiectiv de vedere)
  5. Poate să ne ajute să avem o coloană vertebrală solidă, astfel încât orice relație să o pornim de pe o poziție de interdependență, nu de dependență.
  6. Poate să ne ajute să depășim blocaje sexuale (libidou scăzut sau depășirea unor traume asociate sexualității, precum istoric de abuz sexual, etc.)

Ce anume dă putere acupuncturii să facă toate aceste lucruri? Ei bine, coordonatele energetice din acupunctura, adică meridianele de acupunctura și organele energetice, sunt asociate fiecare nu doar cu funcții fizice ci și cu unele psihice.

De exemplu Pericardul este asociat cu intimitatea, și cât de ușor ne deschidem față de un potențial partener. Ren este un meridian asociat cu mama și relația pe care am avut-o cu ea, dar și cu relația noastră cu noi înșine și abilitatea noastră de a ne găsi centrul și a rămâne în echilibru. Triplul Arzător este asociat cu hărțile mentale (credințele noastre subconștiente) pe care noi le avem despre relații iar echilibrarea lui ne ajută să ne resetăm și echilibrăm perspectiva despre ele și modul de interacțiune „normal” dintr-un cuplu.

Tratamentele cu acupunctură în cazul problemelor cu tentă psihologică merg în paralel cu elemente de psihoterapie, presupunând discuții ample între pacient și terapeut în cadrul ședințelor. Cel mai important element din terapie și cel mai determinant factor al succesului terapiei este gradul în care pacientul își dorește schimbarea și depășirea acestor pattern-uri din trecut, si gradul in care își asuma ca este în primul rând responsabilitatea lui de a face tot posibilul pentru a se vindeca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *