Articole

Depresia in sarcina si acupunctura

Sunt bine cunoscute efectele emotionale ale sarcinii asupra femeii. Sarcina este un factor de stres pentru ambii parteneri de cuplu deoarece rolurile lor se schimba cel putin pentru moment si accentul se pune din acel moment pe altceva. Aceste schimbari produc un stres care se adauga la schimbarile hormonale normale ale femeii, schimbari care o fac sa fie mai imprevizibila, mai emotionala, etc.

Inafara de aceste fluctuatii mai mult sau mai putin normale, mai poate aparea depresia. Depresia in sarcina e legata in special de nastere, deoarece mama poate ramane atasata de a purta in pantece copilul, iar a ii da nastere inseamna sa nu mai aiba acel privilegiul. Schimbarea pozitiva care a reprezentat-o noul rol de mama trece acum la alt nivel, care insa poate fi perceput in mod negativ de mama si acest lucru pe fondul emotional sensibil si hormonal poate determina aparitia depresiei.

De multe ori insa, depresia propriu-zisa vine dupa nastere, cand apar alte schimbari hormonale si o alta etapa incepe, cand atat din punct de vedere fizic cat si emotional rolul mamei se schimba.
Schimbarile din timpul sarcinii care in vest sunt percepute ca fiind normale, de acceptat pur si simplu ca fiind „cursul natural al lucrurilor”, in medicina orientala sunt percepute ca manifestari ale unor patologii preexistente care au fost aduse la suprafata de sarcina, sau niste patologii determinate de o adaptabilitate scazuta a corpului la modificarile ce tin de sarcina.

In ambele cazuri, marea majoritate a discomforturilor din sarcina pot fi tratate cu succes. In cazurile usoare acestea sunt simple discomforturi trecatoare, in alte cazuri insa sunt probleme serioase care odata aparute uita sa plece cand s-a nascut copilul. Din punctul de vedere al medicinii orientale, o buna parte a problemelor aparute dupa nastere se datoreaza lipsei de „Sange”. Utilizez aici un concept care in mare parte se suprapune cu notiunea vestica de sange, dar care in acupunctura mai are si alte functii. Aceasta lipsa de sange se poate manifesta nu doar prin depresie ci si printr-o multitudine de alte simptome: amorteli in membre, somn modificat (agitat, superficial, inabilitatea de a adormi usor, insomnii), ameteala, zgomote in urechi (tinitus), palpitatii, vedere neclara, etc.

Acupunctura incurajeaza corpul sa se vindece singur, si in cazul acesta sa inlocuiasca „Sangele” pierdut. Ca urmare toate aceste simptome se pot vindeca relativ usor si fara efecte secundare, deoarece exista un algoritm de diagnostic si tratament in care aceste simptome pot fi intelese si tratate cu succes. In medicina vestica nu exista o explicatie clara si satisfacatoare care sa ne dea posibilitatea sa tratam aceste afectiuni mai mult decat simptomatic in unele cazuri, iar in altele nu exista nici un fel de tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *