Articole, Calatoria pacientului in sfera acupuncturii

Despre asumarea responsabilității de către pacient

Indiferent ce te-a adus către partea de acupunctura că este o problemă fizică cum ar fi de exemplu o durere de spate, o durere de ciclu, probleme digestive, migrene, alergii sau că este o problemă emoțională de genu atacuri de panică, anxietate, depresie sau e o problemă mentală de genul nu reușesc să învăț sau mi-am pierdut memoria, sau îmi e greu să iau decizii sau poate chiar o problemă spirituală nu la modul religios ci la modul nu-mi găsesc calea în viață, nu știu foarte clar cine sunt nu știu foarte clar ce mă reprezintă, toate acestea sunt posibile căi prin care tu poate ai ajuns la noi, sau cel mai prost motiv pentru a căuta terapia,  ca să vorbim și de cele mai nu foarte ok motive este curiozitatea.

Să fii curios nu-i nimica greșit în asta eu întotdeauna am fost o persoană foarte curioasă și niciodată nu mi-a stricat acest lucru. Dar în terapie este bine să nu vii pentru curiozitate.

De ce?

Din cauză că una dintre premisele terapiei este aceea ca tu îți dorești o schimbare în viața ta. Ca terapeut trebuie să fii un ghid. Importanța deciziilor și transformărilor în terapie este mult mai mare decât poate se pare la prima vedere și este foarte importantă ideea de asumare. Asumarea este extrem extrem extrem de importantă.

De ce?

Din cauza că această asumare pornește de la ideea că tu te decizi că vrei altceva. Asta s-ar putea să pară o filozofie fără rost. Eu vreau mă scapi de cutare lucru de ce vorbești mie de asumare, de liberul arbitru? Pot să-ți spun din experiența de 20 de ani de a face acest lucru că singurul cel mai important factor predictiv asupra evoluției pozitive sau negative a unui pacient sub terapie este cat de mult își asumă procesul. Este absolut esențial, absolut esențială această asumare a procesului.

De ce?

Motivul foarte simplu. Nu poți pur și simplu să vii la terapie și să zici ok, am venit, do me, baga ace! Nu se poate.

De ce?

Din cauză că rolul terapeutului este să se adapteze. Fiecare ședință este adaptată în funcție de ce ce vei spune tu la următoarea ședință. Este foarte important să înțelegi că fiecare ședință începe cu o discuție și la discuție prima întrebare pe care o vei primi din partea mea sau din partea colegilor mei, dacă faci terapie cu altcineva decât mine, este ce a fost diferit, ce ai văzut diferit de la ultima ședință. Asta este ceea ce ne interesează pe noi poate ai văzut ceva poate n-ai văzut ceva. Nu ne interesează cei 90 și ceva la sută de lucruri care au rămas la fel. Înțeleg, empatizez cu suferința, e normal normal să te doară diferite lucruri. Roma nu a fost construită într-o zi. Pe noi ce ne interesează este ce s-a schimbat pozitiv. Asta e și o chestie de atitudine hai să ne focusam pe acele lucruri pozitive care se schimbă nu pe celelalte 90 și ceva la sută care nu se schimbă.

Le vom adresa în fiecare ședință unele sau altele din acelea, hai să ne focusam pe ce să schimbă. Revenind la partea de asumare e foarte important ca această asumare să însemne că eu sunt pacientul, eu mi-am asumat faptul că în final problema mea e problema mea mai mult decât este problema oricărei persoane din exterior, inclusiv a terapeutului sau a terapeutei cu care fac terapie. El/ea este acolo să mă ajute, să mă asiste, să mă ghideze, să pună la dispoziție folosirea instrumentelor la care are acces și a cunoașterii și înțelegerii și a experienței sale dar în final când se reduce totul în final această problema este a pacientului și atunci eu trebuie să mă gospodăresc să mi-o asum și să o fac a mea.

Care este efectul asumării sau neasumării în terapie și de ce este atât de important, de ce cu acest lucru începem toată seria de filmulețe pentru tine ca pacient. Din cauză că dacă îți asumi procesul nu vei avea nevoie de încurajări să te urmărești și urmăritul simptomelor urmărit evoluției este absolut esențială pentru ca toți să înțelegem ce se întâmplă fiindcă una dintre cheile în terapie fie unul dintre motivele pentru care acupunctură este extraordinar de eficientă așa cum o practicăm noi este că o adaptăm la fiecare ședință în funcție de ce spui tu.

Tu s-ar putea să vezi o schimbare, s-ar putea să nu vezi o schimbare, dar daca o schimbare e acolo și tu n-ai văzut și tu spui că nu s-a întâmplat nimic când de fapt s-a întâmplat ce se va întâmpla noi vom considera dacă credem ce spui că într-adevăr nu s-a întâmplat nimic și s-ar putea ca un tratament care de altfel este eficient și doar trebuie să fie repetat de mai multe ori, să-l considerăm că este un tratament care nu are un efect asupra ta și să ratăm o cale de vindecare.

Cine pierde în final?

Toată lumea. Pierzi tu această cale de vindecarea, eu ca terapeut pierd înțelegerea procesului și s-ar putea ca această lipsă de informare sau lipsă de comunicare corectă să ducă la multe alte ședințe în care mergem pe tot felul de alte ipoteze sau drumuri care nu sunt ok. In momentul în care îți asumi procesul ești mult mai atent la informații și îți dai seama ca de tine depinde, pentru tine este cel mai important ca această problemă să se rezolve și depinde de tine depinde de cat de implicați ești deci cat de precisă va fi comunicarea și proporțional cu precizia comunicării și precizia adaptării tratamentului la tine. Repet, în acest moment s-ar putea să nu-ți dai seama cat de mult contează și cat de important este acest aspect al asumării responsabilității dar este absolut esențial.

Rezumat: foarte foarte pe scurt este nevoie să-ți asumi problema este nevoie să înțelegi că de tine depinde, cu cat ești mai implicat cu atât mai repede se ajunge la destinație.

Ce poți să faci mai mult?

Cum se traduce în acțiune această asumare a responsabilității. Se traduce prin a te urmării cat mai îndeaproape, prin a te implica în acest proces terapeutic cat mai mult. Sunt unii pacienți care de exemplu, îsi scriu în jurnal despre cum s-au simțit, ce s-a-ntâmplat, cum a fost săptămâna lor de la o ședință la alta. Sunt pacienți care chiar înregistrează discuția cu terapeutul.

De ce?

Din cauză că în discuția aceea există elemente de psihoterapie, există întrebări care sunt menite să creeze un semnal în capul tău să te pună pe gânduri. Exista o întreaga dinamică care este menită să te facă să te gândești, fiindcă cream terapia în așa fel încât fizic și fizic însemnând cu acele în piele, emoțional trăind alături de tine simțind ce simți și tu și mental comunicând rațional, verbal să primești același mesaj.

Când primești mesajul de vindecare coerent și în același timp pe toate aceste trei căi, vindecarea ajunge mult mai profund, mesajul pe care îl primesti verbal va fi și prin limbajul punctelor de acupunctură. Fiecare puncte de acupunctura, fiecare meridian de acupunctură are o anumită poveste și un anumit mesaj și încurajează organismul și întreaga ființă să facă ceva.

Discursul va fi aliniat cu tratamentul, de aceea este foarte important să fii atent sau atentă la ce se discută în terapie, să-ți asumi procesul. Este foarte important în această asumare să te folosești de timpul petrecut in terapie, în modul cat mai eficient cu putință. Ce înseamnă asta? Incearcă să nu vii să vorbim platitudini.

Nu suntem aici să facem politică nu suntem aici să ne plângem de guvern sau de angajator sau de una sau de alta nu suntem aici să vorbim circumstanțe decât dacă acele circumstanțe sunt un clopoțel pentru ceva mai profund, dacă răscolesc ceva mai mult mai adânc în tine atunci da le discutăm și pe acela dar nu pentru ele și pentru ce răscolește mai adânc. Fiindcă noi nu suntem aici să ne plângeam de orice este in exterior, noi suntem aici să lucrăm noi cu noi astfel încât în noi, in zona în care putem să facem ceva să influențăm ceva acolo să lucrăm. Sper că m-am făcut înțeles.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *