Articole, Calatoria pacientului in sfera acupuncturii

Despre Criza de vindecare

Acum a venit timpul să vorbim despre criza de vindecare. Acest concept este o proba a maturității tare din cauză că acupunctura ca terapie nu este spa. Nu este spa în ce sens? Nu este ceva la care să te duci să te întinzi pe masă să-ți pui niște muzică deși o avem și pe aia sau niște bețișoare parfumate deși le vem și pe alea, unde să ți se facă masaj, asta nu facem!

De-acolo să pleci super relaxat deși s-ar putea totuși să pleci relaxat. Dincolo de glumă dincolo de aceste aparente contradicții mesajul este: Fiecare tratament în momentul în care este suficient de profund determină o reacție a corpului pe care noi o numim generic criză de vindecare.

Ce înseamnă această criză de vindecare?

E ca un fel de detoxifiere. Este conceptul de înainte să fie bine va fi rău. Este oarecum o lege naturală. Înainte să iei o recoltă trebuie să plantez niște semințe. Întâi dai și după aia primești. Întâi trebuie să treci prin procesul de detoxifiere ainte să primești beneficiile tratamentului.

Partea bună este că criza de vindecare este temporară iar în beneficiile sunt destul de permanente. Hai să vorbim un pic despre dinamica din terapie ca să îți dai seama despre ce vorbim aici. In momentul în care s-a întâmplat terapia s-au pus acele s-au pus moxele sau orice procedură terapeutică din sfera medicine chineză este posibil ca imediat, fie să nu simt nimic, fie să simți o îmbunătățire deja a stării tale sau a simptomelor cu care ai venit.

Este posibil ca din momentul în care ai început terapia efectiv pe masă sau după ce s-a terminat, să începi să simți că e mai bine parcă mă simt mai bine parcă e o îmbunătățire. După, spre seara zilei respective, încet încet, începe să se estompeze această stare de bine. Următoarele 24-48 de ore, aproximativ două zile, rare ori trei, foarte foarte rar mai mult de trei zile urmează această criză de vindecare?

Ce înseamnă asta?

Să zicem că este o durere de spate, deși se aplică la orice fel de problemă și fizică și emoțională. Dacă vorbim despre durere de spate vii îți spun acele,  mă aștept ca în 70 80 la sută din cazuri din momentul în care ți-am pus acele să înceapă să înceteze din durere o mare parte astfel încât în ziua tratamentului să te simți mai bine să te doară mai puțin. Poate scadea această durere intre în 20 și 70 la sută. Diferența este foarte clar sesizabilă dar în momentul în care trece timpul din momentul terapiei până când ajungi să te culci în seara respectivă, încet încet mă aștept să revină ușor ușor din probleme. Nu asta este criza de vindecare, criză de vindecare este ce urmează a doua treia zi.

Mă aștept să te doară în cazul acesta spatele mai rău. Să se mute durerea, să te doară mai tare să te gândești de ce doamne iartă-mă m-am dus la acupunctură, mă simt mai rău nu mai bine. Nu dispera, face parte din proces. Nu dispera orice fel de terapie care ajută corpul să se vindece fie că e acupunctură fie că e altceva va genera aceeași criză de vindecare.Din cauză că nu este despre acupunctură, criză de vindecare este despre mecanismele de autovindecare ale corpului.

Dacă de exemplu vrei să zugrăvești în casă, din momentul în care te apuci să zugrăvești în șantier fiind e mai rău decât înainte. Fiindcă este mizerie este haos în șantier, va fi mai rău clar, decât rezultatul final, dar mai rău chiar și decât înainte să începi, fiindcă este disruptia unui status quo.

La fel și în criză de vindecare întâi este șantier întâi să răscolesc lucruri.

Ce se întâmplă?

Se vindecă corpul dar ce simți tu este că te simți mai rău decât înainte, dacă am lucrat pe o durere de spate aia devine mai nasoală dacă am lucrat pe o alergie foarte probabil să fie mai urît decat înainte. Daca am lucrat pe orice aspect mai specific, de obicei acela este cel care se răscolește mai mult. Oricum în general, îți putem spune la ce să te aștepți sau pe ce zonă va fi acea criză de vindecare.

Ce ai tu de făcut în această criză de vindecare?

Dacă de exemplu este ceva simptomatic pe care pot să-l faci, dacă ai o durere de spate, poți să faci ceva pentru ea? Sigur! Poti să te dai cu cremă, unguent. Dacă ai o durere de cap poți să iei niște pastile recomandate de medic, un antinevralgic sau ceva pe care l-ai mai luat sau care ți-a mai fost prescris de la medic astfel încât să te simți mai bine, dar este un tratament simptomatic. Interesează tratamentul simptomatic pentru a te simții mai bine.

Pastilele acelea nu vor rezolva cauza dar vor adresa simptomul astfel încât să minimizezi suferința. Pe de altă parte majoritatea crizelor de vindecare nu sunt neapărat pe ceva ce tu poți să iei pastile. In momentul acela nu face altceva decât să stai să aștepți. In crizele de vindecare, dacă acestea sunt de ordin emoțional, este foarte important să-ți cultivi un fel de obicei, ca în momentul în care ai plecat de la acupunctură, de la ședința de acupunctură, să-ți spui, ok, mâine și poimâine, dacă am o stare ciudată nu o bag în seamă. Stiu că e criză de vindecare.

Nu încep să intru în filozofie adânci nu încep să iau decizii importante nu mă creieresc. De ce simt aceste lucruri? Deoarece mi s-a spus că există o criză de vindecare și am de făcut nimic altceva decât sa îmi văd de viață. Dacă văd că am tot felul de stări fie pot să scriu în jurnal despre ele, fie mă plimb în natură și stau cu ele dacă simt că îmi face bine. Dacă nu simt că îmi face bine atunci pur și simplu mă deconectez, mă duc într-o activitate care este complet deconectată cerebral mă uit la niște filme, mă uit la o comedie, ascult muzică ceva care să mă deconecteze de aici și acum.

Din cauză că în interior organismul meu, psihicul meu, ființa mea lucrează, implementează mesajul dat de tratamentul de acupunctură. După aceea, după două trei zile se duce criză de vindecare și în sfârșit apar beneficiile. Si ele pot să țină o zi două trei sau mai mult în funcție de câte ședințe s-au făcut până atunci pe această strategie, dar ideea este că apar beneficiile.

De asta ai venit la acupunctură! Acele beneficii apar în momentul în care criza de vindecare dispare ca și cum a fost o furtună care la fel cum a apărut de nicăieri, dispare de nicăieri și brusc se face soare și lumină și frumos pe ulița ta și te simți mai bine, mai ușurat, mai liniștit și te bucuri de îmbunătățiri.

După care în ultima fază se estompează și aceste beneficii și rămâne doar un procent din beneficiu maxim pe care l-ai văzut. Eu îl numesc beneficiul rezidual. Acela este constant. După fiecare tratament este un fel de boost terapeutic al efectului pozitiv care se instalează. După aceea rămâne un efect rezidual. Acela este efectul efectiv ireversibil pe care l-ai câștigat la acea ședință. Pe măsură ce să fac mai multe ședințe acel efect rezidual pozitiv crește.

Durata efectelor pozitive după terapie crește și ea, până când se ajunge ca de la o ședință la alta să nu mai ai nevoie de terapie, să nu mai fiu estompare a efectelor pozitive, după care se rărește frecvența ședințelor sau se trece pe a trata alte aspecte, și așa s-a implementat și s-a instaurat în viața ta efectul pozitiv, care din acel moment după ce a fost stabilizat prin procedura descrisă mai sus devină permanent și nu mai e nevoie, inclusiv, de acupunctură. Trebuie să îți asumi partea de criză de vindecare. Nu te speria de ea de asta există acel video ca să știi că există ca să știi că e normal doar trebuie să ai răbdare

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *