Am vorbit despre anxietate și ce se întâmplă când cu o anumită doza de nesiguranță evităm conflictele, vrem să fie bine. In momentul în care vrem să fie bine, în momentul în care suntem foarte pașnici și nu vrem să supărăm pe nimeni, de fapt dincolo de aparenta noblețe a acestor sentimente, are legătură cu faptul că noi avem nevoie de stabilitate.
Noi avem nevoie de o stabilitate măcar în exterior fiindcă cea din interior lipsește. Precum în interior suntem nesiguri vrem să cultivăm măcar în exterior o atmosferă unde nu există certuri unde nu există conflicte. Noi devenim tamponul numărul unu și aplanăm orice fel de conflict, suntem foarte pașnici suntem liniștiți nu ne enervăm, lăsăm de la noi ca să fie bine. Suntem mană cerească, Painea lui Dumnezeu. Dăm și cămașa de pe noi.
Ce frumos și altruist pare!
N-are legătură cu altruismul real. Facem asta din cauză că vrem să creem în exterior ce ne lipsește nouă în interior. Vrem să crem în exterior respectiv in lumea exterioară precum relații, siguranța pe care noi ne-am dori s-o trăim în interior. Dacă există nesiguranța în exterior noi nu avem fortitudinea psihică în interior pentru aduce acest proces. Noi nu avem fortitudinea psihică să stăm într-un loc în care există un conflict sau nesiguranță pentru că ne afectează foarte mult. Din cauză că nu întâmpina aceste lucruri in interiorul nostru un zid puternic, un munte de stabilitate, ci întâmpină o mlastina de nesiguranța.
De aceea încercăm să compensăm măcar prin a ne asigura că în exterior lucrurile sunt okay și că nimeni nu are nimic cu noi dacă ar avea, am avea o mare problemă. În momentul în care noi facem niște tratamente care să se ducă către zona de stabilitate să ne facă să fim mai siguri pe noi să ne facă să fim mai stabili să ne facă să ne găsim hrana emoțională, nu mai avem nevoie să căutăm aceste lucruri în exterior.
Primul lucru care se întâmplă este că se dezinhiba toate emoțiile pe care le-am băgat sub preș. În primul rând orice fel de emoție din spectrul conflictuală din cauză că dacă nu ești stabil nu esti sigur pe tine primele care se vor manifesta, primele care vor fi reprimate de fapt, vor fi cele conflictuale. Dacă ai o problemă în a sta singur pe picioarele tale nu-ți permiți vreun conflict, ca cineva să-ți mai dea și un brânci pentru că tu nu stai singur darămite să mai vină cineva să te împingă. Momentul în care te găsești bine înfipt în pământ nu mai ai probleme cu conflictele. A nu se înțelege că le cauți ci pur și simplu nu mai o problemă cu ele.
Tu vrei X dacă cineva vrea Y nu e o problemă în a spune eu nu vreau Y vreau X și sinceritatea este primul pas către o relație autentică și primul pas către o negociere reală în care ambele părți să ajungă la o soluție pozitivă pentru ambele părți. Poate nu e neapărat X sau Y tre să fiu un Z, dar este un win win. Dar dacă eu nu sunt sincer, voi lăsa de la mine pentru a nu te supăra pe tine.
În momentul in care eu capăt această siguranță în mine voi începe să fiu conflictuală, vor începe să iasă la suprafață, vezi legea psihicului în filmulețele anterioare, toate emoțiile care au fost băgate acolo sub preș de tip conflictual pe care le-am îndesat, nu care cumva să intru într-un conflict pentru care nu sunt pregătit. Dar acum sunt pregătit și acum voi căuta pe cine să mă descarc.
Care este nefericitul care trage lozul cel Mare pentru a ne răfui. Eu am o încărcătură mare în spate și trebuie să mă lupt cu ceva trebuie să mă lupt cu cineva. Câtă vreme am trăit o viață neautentică câtă vreme am încercat să împac pe toată lumea nu am trăit viața pe care o voiam și atunci trebuie să renegociez toate relațiile, toate circumstanțele prieteniile, relație intimă, jobul, fiindcă învăț să pun limite și trebuie să fac asta pentru a fi autentic trebuie să învăț să spun: așa ceva nu se mai poate nu mai e ok trebuie să schimbăm asta. Este extrem de important să se întâmple asta și nu trebuie să înveți să faci asta dar acest filmuleț nu este să te convingă să faci asta, acest filmuleț este ca să-ți explice de ce nu te poți abține din a face asta.
Psihicul tău în momentul în care a găsit liniștea sufletească, stabilitatea sufletească necesară, va reacționa aducând aceste emoții conflictuale la suprafață fără să te întrebe. Tu nu vei fi întrebat sau întrebată tu vei observa că se întâmplă fiindcă psihicul tău știe mai bine.
Tu nu vei fi întrebat sau întrebata, tu doar vei observat că se întâmplă. Am făcut acest filmuleț ca să-ți explic ce se întâmplă și de ce după ce facem un tratament care să-ți dea încredere și stabilitate tu devii conflictual. Devii conflictual din cauză că până acum ai evitat aceste experiențe conflictuale și le-ai băgat sub preș în momentul în care ai suficient de resurse pentru asta, ies la suprafața. Ce ai tu de făcut? Unu la mana: renegociază-ți relațiile renegociaza-ti limitele.
Ce iti place ce nu iti place. Ce accepți, ce nu accepți. Acum ai puterea sa indrepti lucrurile si sa faci ceva. Ideea nu este sa zbieri sau sa arunci. Ideea este sa iti aliniezi viata si sa iti renegociezi limitele si granitele si sa ceri ce iti dorești. Ideea este sa începi cu a-ti face vocea auzita. In momentul in care pana acum ai fost un miel blând, pe care nimeni nu il baga in seama, ai atras in viața ta oameni care au profitat de tine. Nu te gândi ca de indata ce începi sa ceri, imediat vei primi.
Poate ca ai cerut si pana acum, dar erai acel Caine care latra dar nu musca si probabil unii oameni s-au obișnuit cu faptul ca nu musti. Te încurajez sa o faci, deoarece trebuie sa existe un Comfort in viața ta care deriva din faptul ca tu traiesti viața pe care ti-o dorești, astfel incat nu e ok sa taci si sa inghiti, trebuie sa faci tot ce tine de tine, trebuie sa incepi sa negociezi real si sa iti ceri drepturile, trebuie sa mai si musti din cand in cand. Pana nu musti nu o sa te ia nimeni in serios.
Nu e o problema, dar este posibil sa vrei sa renunți la unii oameni din viața ta, alții vor dorii sa iasa, dar stai liniștit, nu vor fi din cei care contează cu adevărat. Cei care conteaza, se vor bucura ca in sfarsit ai curajul sa te manifești, in sfarsit ai curaj sa iti ceri drepturile. Acesta este începutul unei vieti in care tu sa te simți la fel ca acasă. Pana acum ai căutat sa il faci pe celălalt ca acasă indiferent daca tu te simți bine sau nu. Starea ta nu era relevanta, a celuilalt era.
Trebuie sa se invarta roata si sa fie si momentul tau. Vei trai foarte multa furie, frustrare, irascibilitate. Vei sari la gâtul oamenilor, metaforic, bineinteles. Cum vei face fata? Sportul ajuta, orice fel de activitate sportiva, sa alergi, arte martiale, mers cu bicicleta, mers pe munte, orice. Nu poti sa faci chestia asta? Macar iesi la o plimbare, stai in natura, ajuta enorm! Vorbește, comunica-ti nevoile, renegociaza-ti toate circumstantele, job, relatie, prietenie, absolut tot ce tu simti ca nu este ok.
Nu trebuie sa stai sa taci sa zaci sa induri. Daca te simti ciudat, ce ti-ar plăcea sa schimbi? Alege acele lucruri pe care le poti influența în direcția în care poți tu să faci ceva. Sport, natură, negociere. În unele cazuri, mult mai rare pentru că am zeci la sută din cazuri emoțiile care ies la față sunt de natură conflictuală, în restul de 20 la sută sunt de altă natură. De exemplu tristețe este o emoție care poate să fie foarte răscolitoare pe care câteodată nu ne putem permite.
Câteodată ce iese la suprafață în urma unor astfel de tratamente tristete. Dați voie să stai acolo. Dăți voie să fii trist sau tristă doar stai cu acea emoție. Petrece tot timpul cu tine. Dă-ți timp.