Articole

Faimosul colon iritabil

In medicina, in ciuda faptului ca se presupune ca este o stiinta, exista diagnostice care sunt la moda, moda care dupa aceea se poate schimba. Pana acum vreo 7-10 ani exista “sindromul de dispepsie gastrica”. Acesta a fost inlocuit cu mai noul “sindrom de colon iritabil” dar in esenta doar denumirea s-a schimbat. Despre ce e vorba? Exista in in gastroenterologie o serie de boli care sunt cunoscute destul de bine (nu neaparat care sunt si tratate eficient, dar sunt destul de previzibile ca si simptome, si exista “celelalte boli”.

Abordarea in diagnosticul colonului iritabil e ceva de genul: e ulcer? Nu. E gastrita? Nu. E diskinezie biliara? Nu. (Mai sunt bineinteles cateva boli care nu o sa le insir) Dupa care vine concluzia: Daca nu e niciuna din asta, atunci e sindrom de colon iritabil. Adica acest sindrom nu este o boala bine definita, cunoscuta si cu un tratament eficient. Este un cos unde se arunca toate acele suferinte care nu se incadreaza in alta parte.

Mai e un aspect care e necesar sa fie discutat aici. Medicii, ca orice mediu de specialitate, si-au creat un limbaj in care sa se inteleaga ei intre ei, dar care celor “neinitiati” sa le fie inaccesibil. In parte au facut-o deoarece cunostintele presupun un limbaj de specialitate cu termeni anatomici sau fiziologici/ patologici, dar ce e grav e ca in parte au facut-o ca sa vorbeasca codificat despre lucruri care ar trebui sa le spuna si pacientilor dar nu o fac. Speta: colonul iritabil.

Pacientul care se duce la medic si are aceste neplacute simptome si care e disperat pentru ca pe de-o parte sufera, pe de alta parte analizele ii ies bune si nu intelege ce se intampla cu el, spera ca medicul il va lamuri. Medicul ii lipeste pe frunte diagnosticul de colon iritabil si ii da o reteta iar pacientul pleaca plin de speranta. Sperantele acestor pacienti insa de multe ori sunt rapid dezamagite. Unde s-a rupt filmul? Medicul ii pune un diagnostic din care pacientul oricum nu intelege cuvintele, dar crede ca medicul o fi stiind el ce stie.

In realitate medicul isi mascheaza propria nestiinta (sau nestiinta medicinii in stadiul actual) cu doua cuvinte care par sa spuna multe dar nu inseamna in esenta nimic! De altfel colonul nu e iritat! Nici macar nu se pune in evidenta daca e vorba de colon sau de intestinul subtire, caci NU SE STIE DE FAPT ce se petrece acolo! Dar daca i s-ar zice si pacientului asta, pacientul nu ar mai avea incredere in medic sau in medicina.

Alt caz tipic si frecvent intalnit: hipertensiunea arteriala. In cele mai multe cazuri aceasta pur si simplu apare fara sa fie in legatura cu alta boala a pacientului. Pacientul descopera ca are tensiunea mare si se duce la medic. Medicul ii pune diagnosticul de “Hipertensiune arteriala esentiala” si ii da medicamente. Acum pacientul stie de obicei ce e hipertensiunea arteriala, dar datorita cuvantului “esentiala” crede ca medicul stie mai multe. Ei bine, “esentiala” inseamna de cauza necunoscuta. Sa ne mai mire ca nu exista vindecare in aceasta boala si ca pacientii trebuie sa ia medicamente tot restul vietii lor? Iar plata acestor medicamente este foarte similara cu rata la o banca. Oare companiile farmaceutice sunt atat de nobile in dorintele lor, incat sa faca un medicament care sa vindece hipertensiunea si sa ii priveze de zeci de ani de contributii de la pacienti de pe tot globul? In avantajul cui este aceasta “cauza necunoscuta” a bolii?

In acupunctura sindromul de colon iritabil poate fi diagnosticat ca una din mai multe boli sau dezechilibre. De exemplu: “deficit de Yang al Splinei” sau “Umiditate in abdomenul inferior”, etc. Fiecare dintre ele are o anumita cauza si un anumit tratament. Pe masura ca tratamentul evolueaza, este de asteptat ca simptomele pacientului sa se diminueze spre disparitie, incat la final el sa fie asimptomatic si sa nu mai aiba nevoie de nici un tratament inclusiv cu acupunctura.

One thought on “Faimosul colon iritabil

  1. Suciu Andreianu Jeni Camelia says:

    Am inteles puna aici. Dar articolul se termina brusc. Ce tratament trebuie luat pt a disparea simptomele si a nu mai fi nevoie inclusiv de acupunctura?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *