Articole

Poate fi acupunctura periculoasa pentru gravide?

Acupunctura este unul din putinele sisteme medicale care nu are efecte secundare, pe langa alte sisteme precum homeopatia, etc. Principiul de la care porneste este de a ajuta corpul sa se vindece singur. Ea nu presupune o interventie activa dinafara cum se intampla de obicei in medicina vestica in care corpul cu mecanismele lui de adaptare si aparare este ignorat aproape complet si se intervine dinafara introducandu-se niste substante straine in corp incercand astfel sa il facem sa functioneze cum trebuie. Acele substante nu sunt in dozele in care le-ar fi secretat organismul, si probabil nu au nici EXACT aceasi structura moleculara, si de aici apar efectele secundare.
In acupunctura nu este asa. In loc sa venim cu ajutoare dinafara, convingem corpul sa se ajute singur. Aici e vorba de o schimbare de paradigma – corpul este pe deplin capabil sa aiba grija de el insusi. Acest lucru devine clar chiar si numai daca stam sa ne gandim cat il abuzam in zilele noastre: poluare, E-uri, mese neregulate, aditivi, fertilizatori, antibiotice care se baga in carnurile vitelor pe care le mancam, medicamente cu o intreaga suita de efecte secundare de la care corpul intr-un final isi revine, microorganisme care ne asalteaza tot timpul, alcool, tigari, munca exagerata, nesomn, sedentarism, si cate si mai cate comportamente distructive. Si totusi… corpul nostru tace si face in continuare ce stie sa faca cel mai bine – sa ne tina sanatosi si in viata… pana cand la un moment dat nu mai poate! ABIA ATUNCI apare boala. Dar noi suntem atat de inconstienti de faptul ca ne faceam rau tot timpul incat nu realizam ca saracul organism a tot luptat din rasputeri pana cand si-a atins limita.

Un exemplu interesant si sper eu graitor apropos de aceasta viziune dostorsionata a corpului nostru este comparatia cu o masina. Ne asteptam ca unei masini sa trebuiasca sa ii schimbam uleiul, filtrele si alte accesorii cu o regularitate neimpusa de aparitia unui defect. Adica nu asteptam pana cand ne lasa masina in drum ca sa i le schimbam. O facem fiindca stim ca e necesar. Dar cu corpul nostru? Un mecanism infinit mai complex, care este mult mai important decat masina pe care o conducem – il ignoram complet de multe ori, desi stim ca multe din obieciurile noastre sunt nesanatoase. DE CE? Fiindca am facut-o si in trecut si nu am patit nimic! Aici e diferenta intre corpul nostru si masina – corpul nostru are capacitatea sa se repare singur, de aceea poate indura mai multe. Daca nu ar avea-o am avea o speranta de viata extrem de mica.

Ei bine, aparitia bolii reprezinta depasirea mecanismelor de auto-vindecare ale corpului. Dar nu inseamna ca in acel moment gata si sarim pe el cu medicamente. Putem sa ii dam un respiro, un pahar de apa si o incurajare sa faca ce stie cel ma bine sa faca – sa se repare singur. Exact asta face acupunctura. Asa se explica anumite caracteristici ale acupuncturii care la prima vedere par prea bune pentru a fi adevarate: vindeca marea majoritate a bolilor (exista un prag de ireversibilitate dupa care organismul nu mai are resurse sa se vindece singur – dar de obicei cand se atinge acel prag, medicina vestica a fost de mult depasita, cu exceptia anumitor afectiuni chirurgicale), le vindeca fara efecte secundare, vindecarea unor aspecte atrage dupa sine si vindecarea altor probleme (e amuzant ca de multe ori se vindeca probleme pe care pacientul nici nu le mentionase), etc.

Si acum in sfarsit sa ajungem la intrebarea din titlu: poate fi acupunctura periculoasa pentru gravide? Raspunsul este NU. Acupunctura daca face bine, nu face rau in alte parti, iar daca nu functioneaza, pur si simplu nu se intampla nimic. Organismul tinde sa mearga spre echilibru, spre sanatate. Prin activarea functiilor de echilibrare ale organismului nu poti face rau. De aceea acupunctura este extrem de benefica in sarcina, deoarece nu numai ca rezolva multe din neplacerile care apar in aceasta perioada, dar le rezolva fara efecte secundare si fara pericol pentru mama si fat intr-o perioada in care intrebarea „este indicata in sarcina” este pe buzele tuturor mamelor apropos de orice procedura medicala sau medicament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *