Articole

Acupunctura în tratamentul migrenelor și al durerilor de cap

Aproape că nu există oameni care să nu fi avut în viața lor o durere de cap, dar unii oameni sunt bântuiți de dureri de cap regulate, unele fiind foarte puternice, altele fiind sâcâitoare și surde, altele – migrenele nu doar puternice dar și însoțite de diverse alte simptome care le acompaniaza (greață, vomă, vertij, letargie, etc) și care scad atât calitatea vieții omului respectiv cât și abilitatea sa de a munci.

În cazul în care durerile de cap apar regulat în viața unui om, se impune gasirea unei soluții. Și cu toate acestea frecvent se întâlnesc oameni care au încercat „de toate” și suferă în continuare de aceste dureri de ani sau chiar zeci de ani.

Abordarea în medicina vestică a durerilor de cap este în primul rând de a exclude patologii mai grave –  tumori cerebrale care încep să apese pe structurile sistemului nervos – sau patologii oculare – o modificare a dioptriilor poate da dureri de cap dacă pacientul poartă ochelari inadecvați.

Dar dacă pacientul nu se înscrie în niciuna din aceste categorii, singura soluție oferită de medicina vestică este un tratament simptomatic care să anestezieze durerea, deoarece durerile de cap „funcționale” adică acelea care nu au o cauză structurală, de obicei nu au o cauză cunoscută în medicina vestică. Și știm că nu putem vindeca ce nu înțelegem.

Problema nu este doar că nu putem vindeca aceste dureri de cap, ci este și faptul că medicația (în funcție de cât de puternică trebuie să fie ca să rezolve durerea de cap) poate avea efecte secundare semnificative, în special dacă este luată pe termen lung. Din păcate acesta este cazul majorității pacienților. Chiar și așa, există unii pacienți care suferă de niște dureri de cap atât de puternice (cluster headaches) și care nu cedează la nimic încât unii dintre aceștia ajung chiar la suicid.

Acupunctura face un diagnostic foarte diferit de cel cu care suntem obișnuiți. Ea ține cont nu atât de mult de problema în sine (aici durerile de cap) cât de contextul în care apar ele, adică pacientul în ansamblul lui. În partea de diagnostic în discuția cu pacientul se pun o sumedenie de întrebări care aparent nu au deloc legătură cu capul, dar trebuie să înțelegem faptul că durerile de cap nu sunt decât manifestarea, vârful ice-berg-ului, iar dacă vrem să ajungem la cauză trebuie să săpăm mai adânc. Se ține cont și de aspectul limbii și se face și examenul pulsului, împreună cu palparea unor puncte de acupunctură.

Toate aceste informații se pun cap la cap și se traduc într-un diagnostic care îi permite acupunctorului să înțeleagă de unde vin și cum pot fi tratate durerile de cap. El va putea de asemenea să vadă și ce alte dezechilibre mai sunt legate de această durere de cap și să le trateze și pe acestea, ele fiind de multe ori constituite într-un trunchi comun cu durerile de cap.

Acupunctorul, în funcție de datele de la diagnostic, va putea evalua dacă există și cauze ale durerilor de cap inclusiv în dietă și va face recomandările necesare pentru o dietă care să evite sau să includă anumite mâncăruri.

Dacă pacientul are durerea în momentul tratamentului, frecvent va pleca fără ea. Pe măsură ce se acumulează efectele mai multor ședințe de acupunctură, pacienții remarcă de obicei o scădere a amplitudinii durerilor, o scădere a duratei lor, precum și o scădere a frecvenței apariției lor. Cu creșterea numărului de ședințe pacienții observă de obicei și o desensibilizare a lor la stimulii care în trecut erau declanșatori pentru durerea de cap (de exemplu, stres, oboseală, enervare, etc).

Procesul de vindecare este unul natural, treptat, și reflectă echilibrarea organismului pe mai multe planuri. Durerile de cap se ameliorează în paralel cu ameliorarea sau vindecarea diverselor alte patologii care au mai fost depistate la diagnosticul inițial. Pacientul pleacă astfel de multe ori nu numai cu rezolvarea durerilor de cap dar și a multor alte simptome, precum și o stare generală mai bună.

Durata unui tratament este foarte variabilă de la pacient la pacient și diferă în funcție de severitatea durerilor de cap, vârsta pacientului, timpul de când se știe cu aceste dureri de cap, precum și starea lui generală de sănătate.

Mulți pacienți care suferă de zeci de ani de dureri de cap sau migrene și-au găsit rezolvarea cu acupunctura. Ca în cazul oricărei proceduri medicale, procentajul de succes nu este de 100%, dar este foarte semnificativ. Odată terminat procesul, pacienții nu mai au nevoie de pastile (de dureri de cap) și nici de acupunctură și pot sa ducă o viață normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *